33 milions d’euros va aportar la economia cooperativa al Prat.
Publicado el 16 de mayo de 2022

Un estudi capdavanter xifra en prop de 33 milions d’euros el valor social aportat per l’economia cooperativa al Prat en plena pandèmia.

Un estudi capdavanter del Prat ha xifrat en prop de 33 milions d’euros el valor social que aporta l’economia cooperativa a la ciutat en plena pandèmia, l’any 2020. Són dades que monetitzen també el retorn social de les seves activitats més enllà dels beneficis estrictament econòmics. Formen part del balanç anual del valor que aporta l’economia social i cooperativa (ESC) al Prat, del qual es va presentar un avenç de resultats divendres passat al Centre de Promoció Econòmica de la ciutat. L’acte es va celebrar en el marc del cicle del Maig Cooperatiu, que es dedica a la divulgació dels valors i de les activitats de l’ESC al Prat i a tot el Baix Llobregat.

Aquestes dades s’han extret a partir d’una innovadora metodologia, a partir de la qual es pot extreure el denominat Valor Social Integral (VSI). Aquesta metodologia, creada pel grup de recerca de la Universitat del País Basc dirigit pel doctor Retolaza, expressa en termes monetaris el valor que una organització reporta a la societat, integrant els resultats econòmics i socials en un únic concepte.

Les entitats de l’economia social multipliquen per 7 la inversió pública rebuda i per 2 la seva pròpia inversió en les activitats que fan

Les dades del VSI de l’economia social i solidària del Prat també mostren que el retorn social de les entitats del sector a la ciutat multiplica per 7 la inversió pública rebuda. A més, mostra que, per cada euro que les entitats destinen a les seves pròpies activitats, se’n generen dos de benefici per a la societat.  

Al Prat, l’Ajuntament i 11 entitats de l’economia social i solidària de la ciutat van començar a impulsar el càlcul del VSI l’any 2018. Entre 2018 i 2019, el VSI va passar de 28.466.633 a 33.128.864 (+16%). Entre 2019 i 2020, el seu valor s’ha mantingut. 

Si el VSI es va mantenir en l’any més dur de la pandèmia, és perquè, tot i baixar la facturació econòmica de les entitats, el retorn social dels seus projectes solidaris es va incrementar significativament. Cal tenir en compte que moltes entitats de l’economia social van reforçar els seus serveis o van crear-ne nous per donar suport als col·lectius més vulnerables afectats per la pandèmia durant el 2020 (persones grans, amb discapacitat, amb dificultats socioeconòmiques, etc.).

Un aposta per visualitzar el valor real de l’economia social

En aquesta edició, l’Ajuntament del Prat ha promogut el càlcul del VSI de l’economia social i cooperativa (ESC) juntament amb les 12 entitats següents: Cooperativa Obrera de Viviendas,  CPS Francesc Palau, GATS, Fundació Cassià Just-Cuina Justa, Fundació Esperanzah, Fundació Espigoladors, Fundació Rubricatus,  Fundesplai, Saó Prat associació i empresa d’inserció, Som Connexió SCCL, Uikú Coworking del Prat SCCL i la Cooperativa Agrícola del Prat, que hi ha participat per primera vegada.

L’Ajuntament i les entitats comparteixen la necessitat de sistematitzar el càlcul del VSI de forma anual, i fer la corresponent valoració, per tal de visualitzar el valor real que genera l’ESC al Prat i aportar eines útils per a la presa de decisions en relació a aquest tema per part de les pròpies organitzacions, l’administració i la ciutadania en general. El VSI vol diferenciar-se de les lògiques que només tenen en compte els beneficis econòmics, per posar en valor que l’activitat de les organitzacions també es pot mesurar pel que fa al seu impacte social. 

A l’acte de presentació, hi han intervingut el tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Juan Carlos Moreno; i la professora de l’ESCI-UPF i directora acadèmica de la Càtedra Mango de RSC, Sílvia Ayuso, encarregada d’explicar la metodologia del VSI. També hi han intervingut representants de les diverses entitats participants de l’estudi. L’acte l’han moderat representants d’Anthesis Lavola i Heres Social, que assessoren l’Ajuntament del Prat i les entitats en aquesta matèria. (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×