Aconsellen eliminar qualsevol Bernat Marbrejat que puguem trobar
Publicado el 2 de noviembre de 2022

La seva proliferació el pot convertir en una plaga que afecti de forma important els conreus.

La plaga de bernat marbrejat ha causat efectes mínims als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Enguany s’han capturat menys individus que en anys anteriors i no s’ha hagut de
registrar cap desperfecte per danys als conreus causats per aquest insecte.

No obstant això, a la zona de Girona sí que s’han desenvolupat poblacions amb més individus que han provocat danys en conreus, com el blat de moro, el sorgo o les pomes, sense arribar, però, a causar perjudicis econòmics.


El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació
marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen
asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix
Llobregat.

Aquesta primavera, l’IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) van iniciar la campanya de sensibilització “#ElBernatÉsAquí” als municipis de la comarca del Baix Llobregat per informar a la població sobre com reconèixer l’insecte i què fer si se’n troba algun exemplar a casa, amb l’objectiu d’evitar o reduir els danys de la plaga als cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat.

El Bernat Marbrejat comença la hibernació i es recomana la seva eliminació.

En aquestes alçades de l’any els insectes adults estan començant a entrar a les cases i
magatzems per a la seva hibernació.

Es recomana l’eliminació de tots els insectes que es vegin,utilitzant un aspirador, si el nombre d’individus trobat es elevat.

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques.

Per això, si els trobem a casa o en magatzems, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que causin danys als cultius.

La recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.


És recomanable instal·lar teles mosquiteres i tapar també les obertures de ventilació, així com xemeneies i així minimitzar les possibilitats que el bernat marbrejat entri als domicilis. (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×