El ple aprova les ordenances fiscals pel 2022
Publicado el 8 de octubre de 2021

El Ple municipal del mes de octubre es va centrar a l’aprovació inicial de les ordenances fiscal pel proper any y a debatre un seguir de mocions . Per la seva banda els regidors de Ciutadans van lluïr una samarreta que deia «censurats» en alusió a la expulsió de Jordi López per part de Lluis Mijoler durant el ple del mes de setembre.

El ple municipal del Prat de Llobregat va aprovar dimecres les ordenances fiscals i de preus públics de l’any 2022, amb el vot favorable de l’equip de govern, l’abstenció d’ERC i Podemos i el vot contrari de C’s.

Aqueste preveuen una major pujada del tipus de gravamen de l’IBI per a les infraestructures del port i l’aeroport que es troben al municipi al Prat (+8%). Aquest increment i el que s’implementarà sobre els propietaris i propietàries de béns immobles no dedicats a l’habitatge residencial i de major valor (+2,9%) és superior al que s’aplicarà sobre la gran majoria de petits propietaris al Prat (+1,95%), que serà inferior a la inflació prevista per al 2022.

D’aquesta manera, els 80 majors contribuents (a banda del port i l’aeroport) aportaran 200.000 euros, tant com 37.900 petits contribuents.  L’increment de l’IBI sobre el port i l’aeroport suposarà l’ingrés de 3 milions d’euros extra.

Bonificacions fiscals per al dret a l’habitatge

Les ordenances fiscals també mantenen les bonficacions fiscals per a persones amb dificultats econòmiques. Així per exemple, en el cas de l’IBI, es bonificarà el 50% en el cas de l’habitatge habitual de persones en situació d’atur de llarga durada, siguin pensionistes o pertanyin a famílies monomarentals, entre d’altres situacions de dificultat. A més, per tal de contribuir a preservar i incrementar l’habitatge social a la ciutat, les ordenances també mantenen les bonificacions per als propietaris de pisos que els tinguin a la Borsa de Lloguer i al Programa de Cessió d’Habitatges, que seran del 95% i s’aplicaran sobre l’IBI, l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) i la taxa de llicència d’obres per a l’adequació dels habitatges.

Bonificacions i congelacions de taxes municipals per a empreses

Pel que fa al teixit empresarial, aquells que posin en marxa alguna activitat econòmica durant el 2022 seguiran exempts de pagar l’ICIO i les taxes de llicència d’obres, de llicència d’obertura, de residus i de prestació de serveis sanitaris.  En el cas concret de bars i restaurants, es mantindrà la bonificació total de la taxa de residus per als establiments de menys de 300 m2. També es mantindrà la bonificació de la taxa de terrasses i bars, que durant el 2021 ha arribat al 75% i el 2022 serà del 50%. El motiu d’aquesta tendència a la baixa és que els aforaments s’han ampliat i es preveu que augmentin més a mesura que vagi millorant el context sanitari.

A més, un dels impostos que es manté en els mateixos coeficients de pagament, sense increment de quotes, és l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que només paguen empreses que facturen més d’1 milió d’euros anuals. També es mantenen congelades taxes municipals com la de llicència per obertura establiments, la de l’ocupació de la via pública o la de residus. També seguiran igual que al 2021 altres taxes com la dels guals, les instal·lacions esportives, els animals de companyia o la zona blava d’aparcament. També continua com fins ara la tarifació social a les escoles bressol municipals.

Nova bonificació fiscal per facilitar la transició energètica

Per tal d’incentivar la transició energètica a través de la fiscalitat municipal, les ordenances preveuen, entre d’altres mesures, bonificacions d’un 50% de l’IBI dels edificis destinats a habitatge on es facin obres de rehabilitació que impliquin un salt de lletra: durant 7 anys, si puja dues lletres; i, durant 5 anys, si en puja una. Les bonificacions es limiten al 50% de la inversió. Així mateix, es bonificarà el 95% de l’ICIO i de la taxa d’obres quan s’aconsegueixin aquests avenços en la certificació energètica.

El Prat, primer municipi on s’incentivarà fiscalment el Greenfilming

Les ordenances fiscals incentiven la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental en un àmbit específic com són els rodatges de produccions audiovisuals que tenen lloc al Prat, amb el suport del programa municipal El Prat Film Office. Concretament, s’aplicarà una exempció del pagament de la taxa per  a produccions cinematogràfiques a aquelles que incorporin mesures i criteris i de sostenibilitat (del denominat Greenfilming) en el desenvolupament dels seus projectes audiovisuals. El Prat serà la primera localitat de la xarxa de municipis de la Catalunya Film Commission (ICEC) que incorporarà a les seves ordenances criteris de Greenfilming. L’ICEC porta treballant en aquest tema des de fa temps i properament en publicarà una guia al respecte.

Actualització de la taxa de la grua municipal

Les ordenances sí preveuen un increment d’un 8% de la taxa de la grua municipal, que des de l’any 2009 només s’havia augmentat d’un 1%. Mitjançant l’augment aplicat enguany, l’Ajuntament vol incentivar que el cost que implica retirar un vehicle l’assumeixen cada vegada més les persones que no l’aparquen correctament i no el conjunt de contribuents. Cal tenir en compte que les taxes només cobreixen un 17% del cost d’aquest servei. També s’actualitzen per primera vegada des de 2012 els mòduls que s’utilitzen per calcular l’ICIO d’un 8%. Tot  i això, el mòdul bàsic d’aquest impost al Prat encara queda lluny del fixat pel Col·legi d’Arquitectes.

Al ple , també es van aprovar mocions sobre diversos temes: el suport al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans; la defensa d’un model just i democràtic en el sector energètic; la reclamació a la Generalitat de mesures per millorar els serveis socials al terrori i més places de FP; el reconeixement públic al dol perinatal, gestacional i neonatal; el suport al personal de SEAT afectat per l’ERTE; o el suport a la ILP que reclama major protecció ambiental del Mar Menor a Múrcia.

La tensió entre Ciutadans i l’Alcalde Mijoler es manté i aquests primers van lluir una samarreta amb el lema «censurats», a més el portanveu del grup Antonio Miguel Ruiz Redondo, va fer un prec a l’alcalde demanant que no sel’s tallès continuament a les seves intervencions, doncs considera que amb aquestes interrupcions no es permet la seva tasca d’oposició.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×