El Prat, el municipi metropolità que destina més subvencions per habitant a les entitats socials
Publicado el 20 de enero de 2022

Així ho indica el darrer Baròmetre del Tercer Sector Social. L’estudi indica que l’Ajuntament del Prat inverteix 52,2 euros per habitant i any en subvencions a entitats del Tercer Sector Social, a les quals va destinar un total de 3.413.184 € euros durant el 2020.

Prat de Llobregat és el municipi amb una major despesa en subvencions a entitats del Tercer Sector Social per habitant de l’àrea metropolitana. Així ho indica la darrera edició del Baròmetre del Tercer Sector Social, presentat el passat 11 de gener. Segons l’estudi, el Prat destina 52,2 euros per habitant i any a les subvencions d’entitats socials, partint de dades de l’any 2020.

El baròmetre, elaborat per la Taula d’entitats del Tercer Sector conjuntament amb l’Àrea Metropolitana, es realitza anualment des de 2015 per analitzar la situació de les entitats socials i el seu impacte social. L’estudi conclou que el 92% de les entitats socials de l’àrea metropolitana han hagut d’intensificar els seus esforços per atendre col·lectius en situació vulnerable en el context de la covid i que el 64%  han vist afectat el resultat del seu exercici econòmic.

Pel que fa al Prat, el baròmetre indica que la seva despesa total en subvencions a entitats del Tercer Sector va ser l’any 2020 de 3.413.184,34 €. En una ciutat amb 65.532 habitants (Idescat, 2021), això significa una despesa per habitant de 52,2 euros.

La tercera ciutat amb més despesa total en subvencions al Tercer Sector

En xifres absolutes, el Prat és també la tercera ciutat de l’àrea metropolitana amb una major despesa en subvencions a entitats del Tercer Sector, només per darrere de Barcelona i L’Hospitalet. En total, a tota l’àrea metropolitana, aquesta despesa arriba als 46,64 milions, dels quals el 54,1% corresponen a la ciutat de Barcelona. Els més de 3,4 milions del Prat representen un 7,2% de la despesa total dels municipis metropolitans.

La segona, en despesa social per habitant

Per al conjunt de municipis analizats, el baròmetre descarta que hi hagi una correlació entre aquells que dediquen una major despesa a subvencions al Tercer Sector i aquells que tenen una major despesa social per habitant. Però, en canvi, tant al Prat com a Castellbisbal sí que es produeix aquesta correlació. Són els municipis amb més despesa social per habitant i any (a Castellbisbal 1.724 euros anuals i, al Prat, 1.492) i alhora més despesa en subvencions (al Prat, 52,2 euros i, a Castellbisbal, 44,1).

Pla de rescat de 200.000 € per ajudar entitats socials durant la pandèmia

També cal destacar que, en el context de la covid, entitats socials i agents econòmics de la ciutat van acordar l’estiu de 2020 l’estratègia de recuperació de la ciutat front a la pandèmia, “Ara més que mai, el Prat”. Entre d’altres punts, l’estratègia contemplava un pla de rescat de les organitzacions del Tercer Sector i, amb aquesta finalitat, l’Ajuntament ha aprovat partides per a entitats en situació de fragilitat per la covid per un valor total de 200.000 €. A més, ha ampliat les partides d’alguns convenis entre l’Ajuntament i les entitats per reforçar l’escut social de la ciutat perquè ningú no quedi enrere.

L’increment de les subvencions destinades al Tercer Sector durant la darrera dècada, reforçat en el contex de la pandèmia, ha situat el Prat en posicions capdavanteres en inversió social i coproducció de polítiques amb entitats. L’Ajuntament està treballant cada vegada de forma més col·laborativa amb les entitats socials de proximitat, actualment més d’una vintena a la ciutat, per lluitar contra la pobresa i en favor de la inclusió social. Això també ha implicat un avenç en la coproducció de polítiques socials, a partir dels convenis amb les entitats, en àmbits com la la infància i joventut, la inserció laboral i lluita contra l’exclusió, l’atenció a persones refugiades, l’acompanyament a les cures o la millora del benestar emocional, la lluita contra la solitud o la garantia alimentària. A més, s’està reforçant la col·laboració amb l’economia social i solidària, els Centres Especials de Treball o l’àmbit cultural i educatiu.

De fet, la coproducció de polítiques socials amb les entitats del Tercer Sector i amb el conjunt de la ciutadania està recollida al Pla d’Actuació Municipal 2020-23. També respon a aquesta voluntat el Pla Local per a la Inclusió i la Cohesió Social 2018-2022 elaborat a partir d’un procés de treball integral i transversal amb la ciutadnia i les entitats socials.

Entre les fórmules més innovadores de col·laboració amb entitats del Tercer Sector impulsades per l’Ajuntament del Prat destaca la gestió delegada. Es tracta d’una forma de contractació alternativa als tradicionals sistemes de concurs, que permet prioritzar en major mesura els criteris socials i la qualitat del model d’atenció a les persones a l’hora d’escollir qui s’encarrega de la gestió d’un servei públic. Això dona majors oportuntiats a les entitats socials arrelades al territori en aquests processos de contractació pública, front a les empreses privades tradicionals. Al Prat, ja es regeixen per aquest model de gestió delegada el servei d’intervenció educativa, el nou projecte de La Botiga de garantia alimentària, el servei prelaboral i el d’atenció social integral i prevenció i tractament de les conductives addictives del SPAI.

Des de l’Ajuntament del Prat també es col·labora amb les  entitats del sector a partir de la cessió de locals o incloent criteris socials a les polítiques de compra pública, per tal d’afavorir així les entitats del teixit social o empreses d’inserció del territori (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×