La llavor no tanca. El detall de les negociacions
Publicado el 27 de diciembre de 2021

El detall de com han anat les negociacions per a que el Casal La Llavor continuï prestant serveis a la ciutat.

L’antic Centre d’Estudis Llobregat S.L. (CELL), actual Casal Okupat i Autogestionat La Llavor, és un edifici ubicat en el Prat de Llobregat i fundat l’any 1976 que va tancar les seves portes al 2002, sent adquirit mitjançant una
subhasta per una inmobiliaria amb ànim d’especular-hi i que, rere l’adquisició, va deixar la propietat en estat de complet abandó.

La inmobiliaria esta vinculada a la família Bertrand que també és propietària de innumerables possessions entre les quals es troba la Ricarda.


El 15 de març de 2014 el CELL va ser okupat per més de 40 persones amb la intenció de fer un centre social obert a col·lectius i persones del municipi, iniciant a l’hora un procés de rehabilitació de l’edifici. Des de llavors, el COA
La Llavor ha aconseguit sumar més de 7 anys d’okupació.
El mes de març del 2021, coincidint amb el venciment de la sentència judicial oberta, la família propietària es va posar en contacte amb el COA La Llavor per negociar unes condicions de permanència a l’edifici on es demanava el pagament de l’IBI, l’entrega de claus de forma voluntària en cas de venda del mateix i una visita al Casal.

Rere una primera reunió i a causa d’un malentès per part dels propietaris, aquests van tancar dites negociacions establint-se una data oficial de desallotjament pel 3 juny del mateix any.

El destí de l’edifici si feien fora a les persones i col·lectius que l’utilitzaven era l’enderroc, que tenia com objectiu deixar un solar del qual no se’n faria ús i que quedaria a l’espera de temps millors per especular, com ja va passar amb el desenvolupament urbanístic de l’ARE Prat Nord i l’enderrocament del KOP Alta Tensió.

Preveient aquest supòsit, al gener 2021 la família Bertrand va sol·licitar a l’ajuntament la llicència d’enderroc.


Gràcies a la campanya que es va fer, al compromís de les persones i col·lectius vinculats a l’espai junt amb la concentració prèvia el dia 2 de juny coincidint amb el ple de l’Ajuntament, el dia 3 de juny es van aplegar una setentena de persones que van obligar a la comitiva judicial a ajornar el desallotjament.

Rere aquests fets, la propietat va proposar una reunió a tres bandes on, a part de les parts directament implicades, va voler incloure també a l’ajuntament de El Prat.

La intenció per part de les propietàries (allunyant-se molt de la proposta inicial), era que des del Casal s’acceptés el suport de l’ajuntament de El Prat en base a una
subvenció que assegurava 10 anys de permanència en el local amb unes condicions econòmiques basades en un lloguer social.

L’ajuntament, per la seva banda, va oferir la possibilitat de subvencionar l’espai tant per l’any 2021 com pel 2022 a través d’una partida extraordinària que s’hauria d’aprovar al Ple Municipal.


Les assemblees extraordinàries convocades des del Casal i sorgides per debatre les propostes de l’ajuntament i de la família Bertrand, que es van realitzar entre el mes de juny i setembre, van concloure rebutjar les subvencions ofertes per l’administració local i no dependre d’aquesta font de finançament per no comprometre la completa i total llibertat d’acció i independència enfront del poder.

En contrapartida, l’assemblea es va obrir a l’opció d’un lloguer social basat en un format de persones sòcies que compartissin la idea d’un espai obert a la població de forma autogestionada i autofinançada.


Davant la nova opció presentada a la família Bertrand (excloent la possible subvenció de l’ajuntament), es van generar una sèrie de reunions amb l’objectiu d’establir unes condicions acceptables per ambdues parts, ja que el fet que el Casal no es volgués acollir a una subvenció va desembocar en una desconfiança per part dels propietaris.

Tot i així, davant de les evidències presentades pel Casal en quant a la sostenibilitat del projecte, es va arribar a un acord que incloïa un lloguer mensual de 508,20€ (inclòs l’IVA), una fiança de 420€ i una permanència
de 7 anys més.

El dia 21 de desembre es va signar l’acord que entrarà en vigor el 1 de gener de 2022.


El projecte del Casal Autogestionat La Llavor a dia d’avui, respon a les inquietuds generades a les assemblees i està basat en un format de persones sòcies que establiran les bases per la refundació del antic/nou espai. Dintre
d’aquest procés de refundació, actualment el Casal La Llavor està buscant gent vulgui formar part d’aquest nou projecte per continuar la xarxa social ja establerta i generar noves sinergies que puguin reforçar el nostre municipi a nivell comunitari i generar alternatives. (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×