La Vicepresident del govern visità la Ricarda
Publicado el 10 de septiembre de 2021

Visita a la Ricarda de la vicepresident segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler

La vicepresident segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han visitat aquest dijous, 9 de setembre, l’espai protegit de la Ricarda, acompanyades per l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler. L’alcalde ha convidat a visitar la Ricarda nombroses autoritats catalanes i espanyoles, i Colau i Díaz han estat les primeres en acudir.

Després de l’anunci d’ahir del Ministeri de Transports d’aturar la inversió prevista per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, Díaz, Mijoler i Colau han compartit en una compareixença conjunta, que podeu veure aquí, que cal seguir treballant per millorar la protecció dels espais protegits del delta del Llobregat, així com fomentar models econòmics i de transport sostenible i de generació d’ocupació de qualitat. En aquest sentit, han considerat que els fons europeus Next Generation a què pot optar l’Estat espanyol representen una oportunitat per finançar projectes que vagin en aquesta direcció.

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha celebrat l’anunci d’ahir del Ministeri de Transport d’aturar el projecte d’ampliació de l’aeroport: “després de la paralització, estem més que contents, ha imperat el sentit comú´”. Però alhora ha instat a la la prudència i ha considerat que cal seguir lluitant per protegir la Ricarda i els espais naturals del delta del Llobregat, per la seva importància com a infraestructura verda metropolitana. “Hem de començar a treballar per dotar de més protecció als espais naturals i insto a l’Estat a desenvolupar les mesures compensatòries ambientals que no s’han fet des de l’anterior a l’ampliació”. En aquest sentit, cal recordar que la Comissió Europea va llançar el passat mes de febrer un advertiment a l’Estat espanyol per l’incompliment d’aquestes mesures. Mijoler també ha urgit al govern de la Generalitat a aprovar i desenvolupar el Pla Especial d’Espais Naturals del Delta del Llobregat per “dotar de més protecció a aquests espais”. En aquest sentit, ha recordat que, a finals de la passada legislatura, el govern català es va comprometre a fer-ho en termini breu de temps .

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l’aturada del projecte, tot considerant que es tracta d’una “victòria de la ciutadania” i de la lluita present per limitar al màxim els efectes nefastos del canvi climàtic: “S’ha aturat un desastre que atemptava contra el bé comú”, ha assenyalat Colau, tot admetent la seva alegria pel desenllaç. L’alcaldessa ha agraït igualment el “lideratge” de l’alcalde del Prat de Llobregat Lluís Mijoler i el suport de la vicepresidenta segona del govern espanyo i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Colau ha recordat també que “queda molta feina per fer” en matèria de mobilitat sostenible i inversions en la xarxa ferroviària, per la qual cosa ha fet una crida a la resta d’administracions perquè els fons europeus es destinin a aquesta qüestió.

Per la seva banda, la vicepresident segona del govern espanyola, Yolanda Díaz, ha subratllat la importància de destinar els fons europeus Next Generation a què pugui optar l’Estat espanyol a projectes per promoure l’economia sostenible “compatibles amb el medi ambient i generadors d’ocupació de qualitat”. També ha instat a d’altres càrrecs públics a visitar la Ricarda  per comprendre de primera mà el valor d’aquest espai natural protegit.

Durant la visita, Joan Pino, doctor en biologia, professor d’ecologia a la UAB i director del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), ha explicat als tres responsables institucionals la importància de la Ricarda per al conjunt dels ecosistemes dels espais naturals del delta del Llobregat.

La Ricarda és un espai protegit inclòs a la Xarxa Natura 2000 europea. És una Zona d’Especial Protecció, que conté la principal reserva de biodiversitat de la zona i aiguamolls que Nacions Unides considera fonamental preservar. Més del 75% de l’espai natural inclou hàbitats d’interès comunitari prioritari: a més d’una llacuna, s’hi poden trobar pinedes litorals, zones de maresme, i altres ecosistemes.  És l’espai natural amb un major grau de naturalitat del delta del Llobregat, la zona humida menys modificada i amb hàbitats més madurs i consolidats. És una zona irreproduïble, un dels últims espais verges de tot el delta del Llobregat.

La visita ha començat al Mirador de l’Illa a les 10 h, des d’on es pot veure una vista panoràmica de la Ricarda. Posteriorment, Díaz, Colau i Mijoler s’han desplaçat a  la Casa Gomis, un edifici d’alt valor arquitectònic declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, situat dins de la finca de la Ricarda. (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×