L’Ajuntament revisarà la seva política cap a les mascotes d’espècies invasores
Publicado el 2 de febrero de 2022

El sacrifici per part de l’Ajuntament d’una porqueta vietnamita ha aixecat la polèmica desprès de la denúncia pública feta per FADA , davant la qual l’Ajuntament es compromet a revisar la seva política cap a les mascotes d’espècies invasores.

El passat 19 de novembre va arribar a FADA un avís conforme una porqueta vietnamita estava abandonada al Prat, fet que van comunicar a l’Ajuntament del Prat , a la vegada que van oferir el seu ajut per realitzar una gestió ética de l’animal. Aquests animals han estat declarats com a espècie invasora. Un pla de la Generalitat sobre el seu control permet portar-los a llocs segurs mentres visquin.

FADA denúncia que el departament de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament no va acceptar el seu oferiment de col·laboració i va optar per gestionar directament la seva captura i va assegurar que disposaven d’un lloc per a la porqueta , encara que finalment en no tenir on portar-la van decidir consultar de nou amb FADA, després de la resposta d’aquesta no va tornar a contactar amb ells.

Al mes de gener la porqueta va deixar d’estar al polígon on s’estava , per lo que FADA va preguntar a l’Ajuntament que havia passat amb l’animal . Aquest va contestar que el dia 12 de gener d’aquest any havien capturar l’animal i l’havien sacrificat , segons informen desde FADA, sense consultar-los sobre altres alternatives possibles. Davant d’aquest sacrifici l’entitat animalista va fer una denúncia pública.

Rebuda aquesta ens hem possat en contacte amb l’Ajuntament que ens respón que : «El cas de la mort d’aquest exemplar de porc vietnamita ha fet veure a l’Ajuntament del Prat que no n’hi ha prou amb l’estricte compliment de la legalitat vigent i cal anar una mica més enllà a l’hora d’abordar el problema que suposen les espècies exòtiques invasores. Per això, ens posarem en contacte amb FAADA per revisar els protocols i en futures ocasions tenir en compte les seves consideracions i el seu suport a l’hora de trobar alternatives per a aquests animals.

Cal recordar que l’existència d’animals exòtics invasors suposa un problema per a la fauna i per al medi autòcton, especialment en un entorn delicat i protegit com el Delta del Llobregat. La presència de porcs vietnamites suposa un risc d’hibridació amb espècies autòctones com el porc senglar i de transmissió de malalties. Per això, l’Ajuntament del Prat treballa amb les administracions i entitats corresponents per evitar la presència d’aquestes espècies invasores i demana a la ciutadania que no les alliberi, i que si en troba algun avisi i no els alimenti.

En el cas que ens ocupa, un cop localitzat aquest exemplar de porc, vam cercar un refugi on poder-la portar un cop capturada. Els refugis que vam consultar no tenien disponibilitat i finalment l’empresa que es va fer càrrec de la captura de l’animal va optar per l’eutanàsia.

Prenem nota de les recomanacions de FAADA, i en properes ocasions evitarem aquesta via.«

FAADA creu que l’Ajuntament ha interpretat de forma errònia la legislació vigent, fet que implicitament el consistori reconeix, ja que hi ha un pla de la Generalitat per al control de porcs vietnamites i demana una gestió ética de la fauna, fet al que sembla que s’ha compromés el nostre Ajuntament.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×