L’Ajuntament vol reactivar la pràctica esportiva
Publicado el 20 de octubre de 2021

“Sortiu i disfruteu”, campanya per reimpulsar la pràctica esportiva.

L’Ajuntament del Prat ha posat en marxa un pla per reimpulsar la pràctica esportiva entre la ciutadania i promoure que almenys recuperi el nivell de prepandèmia el més aviat possible, o pugui arribar a superar-lo.  L’esport és una font excel·lent de socialització i higiene mental, aspectes per als quals la pandèmia també ha suposat factors de risc.

En el marc d’aquest pla, s’ha engegat la campanya “Sortiu i disfruteu”, adreçada a la població en general, però que presta especial atenció a l’adolescència. En l’estudi d’hàbits esportius realitzats al municipi del Prat de Llobregat, durant l’any 2019 i en el marc del Pla Local de l’Esport, ja es va quantificar la important reducció en la pràctica esportiva de l’adolescència amb el pas d’educació Primària a Secundària, tendència encara més accentuada en el cas de les noies. Com a conseqüència de la pandèmia, han empitjorat els nivells d’abandonament de la pràctica d’activitat física, cosa que ha repercutit especialment entre la població jove de la ciutat.

El pla de l’Ajuntament per reactivar la pràctica esportiva entre la població del Prat, que es va començar a aplicar abans de l’estiu passat i s’allargarà durant un any, se centra en tres eixos d’actuació. En primer lloc, vol recuperar el nombre de persones abonades i inscrites a cursos als complexos esportius municipals. Aquest objectiu, s’està aconseguint progressivament, gràcies en bona part a l’aixecament de les restriccions per la covid. En segon lloc, es pretén que les entitats i clubs esportius de la ciutat recuperin el seu nombre de membres i associats, especialment pel que fa als infants vinculats a escoles esportives. L’aixecament de restriccions i la tornada a una certa normalitat també està facilitant aquest objectiu, que l’Ajuntament ha reforçat mitjançant actuacions com les jornades de portes obertes a les entitats i clubs, celebrades el passat mes de juny, i l’ajut econòmic a través de subvencions.

En tercer lloc, l’Ajuntament està intensificant especialment els seus esforços en reactivar l’esport extraescolar als centres educatius.  Amb aquest objectiu, es treballa en la millora de tres aspectes: l’organització, la qualitat i els Jocs Esportius Escolars.  Pel que fa a l’organització, es vol millorar la coordinació entre les escoles, les AMPA/AFA i els gestors de les activitats.  La qualitat es millorarà amb cursets formatius als monitors i monitores, per unificar criteris entre escoles, fer les activitats més atractives i potenciar, més enllà de l’esport, l’educació en valors i el treball en equip. A més, s’està implantant un pla de millora dels espais esportius exteriors de les escoles. La promoció de les competicions de Jocs Esportius Escolars implicarà l’adaptació de les normatives de les diferents disciplines per adaptar-les als nous espais esportius de les escoles i la implantació de les millores tècniques proposades per grups de treball transversals. 

També pel que fa a la qualitat, s’està treballant per millorar la dels espais, és a dir, dels patis de les escoles. La primera intervenció -una prova pilot- s’ha fet a l’Escola Honorable Josep Tarradellas, on s’han renovat els paviments -envellits i lliscants- i s’han redibuixat les pistes esportives, traient-li protagonisme al futbol, tradicionalment més practicat per nois, i donant-li a esports alternatius, que fins ara solen tenir una major participació de noies com ara volei, bàsquet, minifutbol, korfbal… L’experiència del Tarradellas, molt satisfactòria, s’anirà aplicant a d’altres escoles durant els propers anys.  

Per potenciar en general la pràctica esportiva entre les persones joves, l’Ajuntament del Prat també reforçarà el seu programa específicament adreçat a aquest col·lectiu: Club Esport Jove. Amb l’inici del curs escolar, es volen promocionar directament a les sessions d’Educació Física dels instituts les activitats del Club.

Amb l’objectiu d’ampliar el ventall d’oferta del Club Esport Jove i adaptar-lo a les demandes reals dels joves, es crearan grups de treball als instituts amb nois i noies que ajudin a definir noves activitats complementàries a les ja existents i també animin als seus companys i companyes a participar-hi. A partir de les conclusions d’aquests grups de treball, es vol ampliar l’oferta actual, fent ús d’altres espais de la ciutat, d’equipaments i dels propis instituts en horari de tarda, quan estiguin en desús.

Mitjançant aquestes actuacions, es volen recuperar els nivells de pràctica esportiva prepandèmia. Segons les darreres disponibles, corresponents a principis de 2018, prop de 27.000 persones estan vinculats a alguna pràctica esportiva al Prat, incloent 10.070 abonades a Centres  Esportius Municipals, les 1.892 cursetistes, les 8.071 de programes municipals escolars, les més de 2.600 que fan activitats extraescolars als centres educatius i les 4.304 que són membres o associades a entitats esportives.  (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×