Resultats del segon baròmetre municipal
Publicado el 14 de junio de 2022

En aquesta segona onada del baròmetre, s’han incorporat preguntes específiques sobre subministraments energètics. Al Prat, l’aigua ja és gestionada per una empresa municipal (Aigües del Prat) des de fa tres dècades, el servei de la qual és valorat positivament per un 90,6% de la ciutadania. En el cas del subministrament d’electricitat, l’Ajuntament del Prat està ultimant el procés de constitució d’una empresa publicocomunitària d’energia.

La majoria de pratencs i pratenques, concretament un 64,6% de la població, considera que el subministrament d’electricitat hauria de dependre d’una empresa pública. És un percentatge molt similar al que avala el model ja existent de gestió pública de l’aigua (65,1%), que en el cas del Prat depèn d’una empresa municipal (Aigües del Prat), amb una trajectòria de més de tres dècades a la ciutat.

Són algunes de les principals dades de la segona onada del baròmetre municipal de l’Ajuntament del Prat, que s’ha fet públic avui i que és el resultat d’enquestes telefòniques a 800 persones empadronades al Prat majors de 16 anys, escollides per mostreig aleatori estratificat.

El 90% considera molt o bastant important que els subministraments energètics siguin sostenibles i més del 80%, que siguin de proximitat

Respecte als subministraments energètics, el baròmetre també indica que el 89,9% de les persones enquestades considera molt o bastant important que siguin sostenibles i el 83,2%, que siguin de proximitat. Són els factors a què es concedeix més importància a l’hora de proveir-se d’energia, juntament amb el preu (91,2%), que és l’element més valorat, o el fet d’accedir a una empresa de confiança (88,7%).

També s’ha preguntat a les persones enquestades com valoren el servei púbic d’aigua de l’empresa municipal Aigües del Prat, que es va crear el 1988. El 90,6% de la població en fa una valoració positiva (el 45,3% considera el servei correcte, el 29,9% bo i el 15,4% molt bo). A més, el preu del servei d’aigua, gestionat per l’empresa municipal, és el millor valorat, comparativament amb la resta de subministrament energètics, dependents d’operadors privats. Un 48,5% de les persones enquestades considera el preu de l’agua al Prat correcte, barat o molt barat (48,5%). Aquest percentatge contrasta amb el 5,8% del subministrament elèctric, l’11,7% del gas natural o el 16,8% dels serveis bancaris. Més elevada és la proporció de persones que considera correcte, barat o molt barat el preu del servei de telefonia (41,1%) o d’Internet  (36,5%).

El baròmetre municipal es va començar a fer de forma semestral en el marc de l’estratègia de reconstrucció Ara més que mai, el Prat i, a banda d’una part fixa, incorpora en cada onada preguntes sobre un tema en concret. En aquesta segona onada del baròmetre, corresponent al primer semestre del 2022, s’han incorporat aquestes preguntes sobre subministraments bàsics. Cal tenir en compte que l’Ajuntament de Prat està ultimant el procés per conformar una empresa publicocomunitària d’energia i volia conèixer en detall l’opinió de la ciutadania sobre aquest tema. En la primera onada de 2021, el tema escollit va ser l’impacte de la crisi de la covid, en un moment més àlgid de la pandèmia.

L’Ajuntament, l’administració més ben valorada amb més d’un 7

Al marge d’aquesta part variable, totes les onada del baròmetre tenen indicadors comuns, per valorar com evolucionen diferents qüestions vinculades a la gestió i política municipals i els posicionaments, identitat i hàbits informatius de la ciutadania. Un d’aquests indicadors mostra com es valoren les diferents administracions públiques. Com en la primera onada, l’Ajuntament consolida la seva tendència com a administració més ben valorada (amb un 7,11 versus el 6,85 de 2021), seguida de la Generalitat (amb un 5,55, front al 5,23 de la primera onada) i l’Estat (4,69, front al 4,45 de 2021).  El 56,9% considera que la gestió municipal es manté igual que abans de les darreres eleccions municipals, el 18,6% que ha millorat i el 19,6% que ha empitjorat.

La neteja i l’oferta esportiva, educativa i cultural, el més valorat

La neteja de carrers i la recollida d’escombraries (7,3) i el manteniment de carrers, parcs jardins i platges (7,2) es troben entre els serveis municipals més ben valorats, amb una nota mitjana de 7,3 i 7,2 i un percentatge de persones enquestades que li atorguen un excel·lent del 28 i el 25%, respectivament. Només obté una nota mitjana superior l’oferta esportiva (7,4), que obté un 22,7% d’excel·lents, percentatge similar als que atorguen la màxima qualificació a l’oferta educativa i cultural (amb una nota mitjana de 7,2). Les activitats de lleure i oci i l’atenció a la gent gran també obtenen una nota de 7.

Mobilitat i habitatge, principals reptes de futur

Pel que fa a la resta de serveis, obtenen majoritàriament qualificacions que se situen entre el 6 i el 7, excepte l’acompanyament en habitatge (5,8) i els aparcaments i la mobilitat (5). És l’àmbit d’actuació que més persones enquestades consideren prioritari (13,6%), seguit de la seguretat ciutadana (13,1%) i el manteniment i neteja de carrers (12,3%). En el cas de la seguretat, la valoració actual del servei és d’un 6,1. Quan es pregunta a la ciutadania sobre què necessitarà el Prat en el futur a 10 anys vista, és l’habitatge l’àmbit d’actuació que se situa en primera posició (el 7,4% de les persones enquestades ho consideren prioritari).

Es consoliden les tendències de vot de fa un any

Preguntades per quin partit votarien ara si hi hagués eleccions municipals, un 20,9% de les persones enquestades escollirien en aquests moments el Prat En Comú (front al 16,8% el 2021), un 10,3% el PSC-CP (front al 10,5% de la 1a onada) , un 3,9% Podemos (3,3% el 2021), un 3% ERC (7,5% el 2021) i un 1,8% C’s (1,1% el 2021). Pel que fa a la resta de partits, actualment no representats al consistori però presents al Parlament de Catalunya, Vox obtindria un 1% (0,3% el 2021), el PP, un 0,9% (0,4% el 2021), Junts per Catalunya un 0,4% (1,5% el 2021) i la CUP, un 0,1% (1,1% el 2021). Cal tenir en compte que un 40,1% de les persones enquestades ha contestat que no sap què votarà o ha preferit no pronunciar-se al respecte.

Identitats i posicionaments polítics de la ciutadania

Pel que fa als valors amb què s’identifica la ciutadania, aquell que concentra un major percentatge de respostes (69,9%) és la protecció dels animals i la natura, seguit de la igualtat i els drets del col·lectiu LGTBI (66,7%), la legalització de l’eutanàsia (45,9%) i la promoció de la cultura de la pau (42%). També cal destacar que el 17% dels pratencs i pratenques estan vinculats a alguna entitat o associació, principalment cultural (39,7%), veïnal (25,75), social (20,6%), esportiva (18,4%) o educativa (9,6%).

Hàbits d’informació

Pel que fa les vies per les quals s’informa la població del Prat sobre el municipi, es constata que la revista municipal és el canal preferent (56,4%). D’altra banda, un 52,6% s’informa per les xarxes socials, majoritàriament les de l’Ajuntament (49,8%) i especialment Facebook, que és consultada pel 30,4%. També opten per informar-se per Internet un 26,8% de les persones enquestades (un 16,9% pel web municipal).

La tendència general, a l’hora d’informar-se de l’actualitat en general, és el creixent ús d’Internet (un 69,5% d’informa per aquesta via, percentatge que puja al 87,3% en el cas de les persones joves). En segon lloc, se situa la televisió (60,8% i un 79,6% en el cas dels majors de 60 anys) i, a continuació, la ràdio (24,5%) i la premsa (21,6%) (Nota de premsa).

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×