Unió de pagesos en contra del hub Agroalimentari que deixa fora al Prat.
Publicado el 19 de mayo de 2022

Una proposta que no ha comptat amb l’ajuntament del Prat.

Viladecans, Gavà i Sant Boi van informar dimarts passat de la creació d’un hub agroalimentari al Parc Agrari del Baix que deixa fora al Prat i que compta amb el suport de la UPC, Mercabarna i l Institut d’Investigació y Tecnologia Agroalimentària.

En declaracions a La Vanguardia, L’ajuntament del Prat va afirmar que no havien rebut cap proposta formal de participar al projecte.

Ara Unió de Pagesos denuncia el doble llenguatge dels ajuntaments de Gavà i Viladecans (Baix Llobregat) en l’anunci de la creació d’un parc agroalimentari dins l’espai del Parc Agrari del Baix Llobregat. El sindicat considera que l’impuls d’aquesta iniciativa és llençar pilotes fora per amagar la deixadesa de funcions dels consistoris, que ha portat a aquests municipis a ser dos dels que tenen majors problemàtiques del Parc Agrari ja que aquests dos governs locals han permès durant anys la implantació d’activitats no permeses dins la normativa, com ara horts lúdics, que interfereixen en les activitats agrícoles professionals.

El sindicat denuncia la naturalesa d’aquests comportaments, així com l’anunci dels dos ajuntaments de treballar per permetre exempcions al pla especial allà on es consideri oportú. Una possibilitat que, per Unió de Pagesos, perverteix qualsevol discurs sobre el compliment de la normativa actual i propicia l’especulació urbanística.

Unió de Pagesos acusa també aquests dos governs locals d’haver traslladat l’impacte de la urbanització dels seus termes sobre l’espai agrari, fet que ha augmentat el risc d’inundacions tal i com passa en el cas de la urbanització del pla parcial de Can Alemany, a Viladecans. Al mateix temps, pel sindicat, la seva deixadesa els ha dut a no fer res per aturar la degradació dels terrenys agraris al voltant de l’antic camí de València i a permetre una gestió antiquada de l’estany de la Murtra.

La proposta que van desgranar les dues administracions en la posada en escena de dimarts passat, basada en els Fons Next Generation Europe, no dibuixa, pel sindicat, cap solució als desafiaments energètics, climàtics o de relleu generacional als que necessàriament la societat s’haurà d’enfrontar en la propera dècada. Així mateix, Unió de Pagesos posa sobre la taula que la proposta d’Agricultura 4.0 de la que van parlar en l’anunci, porta implícita la pèrdua de control de la pagesia sobre el procés de producció i s’allunya del model de pagesia professional, cosa que deixa la producció d’aliments en mans de bancs i fons d’inversió.

Unió de Pagesos també posa èmfasi en recordar que ambdós ajuntaments van fer l’anunci d’aquest projecte al costat de les organitzacions que van estar a favor de l’ampliació de l’aeroport, en detriment de l’espai agrari de Viladecans.

Per aquest motiu, el sindicat demana a totes les administracions que es portin a terme les actuacions realment urgents a l’entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat, com ara la modernització del sistema de rec i de drenatge, una disciplina estricta en l’àmbit urbanístic i una aposta decidida pel relleu generacional en la pagesia a partir de l’aplicació de models d’èxit. Uns moviments, aquests, que Unió de Pagesos avisa que no es poden entendre sense el diàleg entre les administracions i els representants de la pagesia.

Fonts de l’ajuntament del Prat han declarat a La Vanguardia que «la zona ha de ser un referent de com la preservació del territori i la innovació és capaç de generar prosperitat i riquesa davant vells models voraços i depredadors d’espais naturals i agrícoles».

Per la seva part ecologistes en Acció també han qualificat de especulació urbanística la creació d’aquest parc.

Probablemente la postura municipal en contra de l’ampliació de l’aeroport i en defensa d’aquest espai agrari han pesat en la marginació de l’ajuntament del Prat al projecte.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×