Arriba al Prat l’exposicio que rescata la memòria LGTBI
Publicado el 8 de mayo de 2024

Es podrá veure al Centre Cívic Ribera Baixa fins el 23 de maig.

La ciutadania barcelonina ha estat pionera en la defensa dels drets LGTBI. En 1970, de manera clandestina, va ser creat el Moviment Espanyol d’Alliberament Homosexual (MELH), que més tard es convertiria en el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), que en 1977 va convocar la primera manifestació pels drets homosexuals a Espanya.

L’arribada de la democràcia no va portar automàticament la millora de les vides de les persones del col·lectiu LGBTI. L’assassinat de Sonia Rescalvo en el Parc de la Ciutadella en 1991 va ser un punt d’inflexió, però encara van ser necessàries moltes iniciatives polítiques i socials per a arribar al marc social i legislatiu actual.

Teníem por però calia sortir és una exposició fotogràfica que rescata testimoniatges crucials d’algunes d’aquestes lluites.

L’exposició mostra com, malgrat la violència, els silencis obligats i les perversitats del sistema, aquestes persones van tenir i continuen tenint l’energia de continuar lluitant per la comunitat LGTBI.

Antoni Prades, Armand de Fluvià, Jordi Petit, Silvia Reyes, Paulina Blanco, Maria Giralt, Núria Casals, Mercè Otero, Jordi Barceloneta, Alpe Conceptes, Bea Espejo, Quim Roqueta, Clara Palau, Sofia Bengoetxea, són les catorze cares visibles del projecte.

El seu ímpetu es mescla amb la necessitat de fer profitosa la vida malgrat el patiment. En paraules d’Antoni Prades, el protagonista més vell de l’exposició, jove als anys 60: “Cada dissabte era un perill. Però sortíem perquè no podíem quedar-nos a casa. Si no, et mories”.

El projecte, que aspira a continuar recopilant testimonis al llarg de l’Estat espanyol, ha estat realitzat pel fotògraf Aitor Fernández i la periodista Verónica Taranilla, i ha comptat amb suport d’entitats LGTBI de referència com la Fundació Enllaç, el Casal Lambda o Ca la Dona, i el finançament de l’Associació DateCuenta i la Diputació de Barcelona.

L’exposició, que ha passat per diverses localitats catalanes durant l’any 2023, arriba ara al nostre municipi en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, i es podrà veure fins el 23 de maig a la sala d’exposicions del centre cívic Ribera Baixa. Es realitzaràn visites guiades amb l’alumnat de secundària i una visita guiada oberta a tot el públic el dia 16 de maig a les 18h.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×