Detenen al Prat a un assassi buscat a França
Publicado el 27 de noviembre de 2023
Es un dels dos autors d’un assassinat a un home comès a França l’any 2003 que han viscut a Catalunya amb identitats falses durant els darrers 20 anys

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat Central d’Homicidis de la DIC van detenir el passat 1 i 2 d’agost dos homes, de 51 i 39 anys, a qui se’ls atribueix l’assassinat d’un home a França ocorregut l’any 2003. L’any 2011, els fets van ser jutjats a França en absència dels acusats i aquests van ser condemnats com a autors del crim. Les autoritats franceses van emetre dues ordres de detenció europees. La pena de presó estava a punt de prescriure.

Un cop van passar a disposició judicial, l’Audiència Nacional va decretar l’ingrés a presó i el posterior trasllat a un centre penitenciari a França.

Els fets es remunten al 20 de febrer de 2003 quan els dos detinguts, que residien a França i treballaven en el negoci de la prostitució i el proxenetisme, van assassinar un home també de nacionalitat francesa arran d’un incident amb dues treballadores sexuals. Els dos autors, tiet i nebot, van segrestar i matar a cops la víctima, un noi de 29 anys, i van traslladar el seu cadàver en un vehicle propietat d’un d’ells fins a una zona muntanyosa a prop de la localitat de Grondeville, Nancy (Regió de Lorena), on van abandonar el cadàver.

Arran d’aquests fets, els dos investigats van decidir fugir de França, on la investigació els havia aconseguit identificar, per establir-se a Catalunya amb identitats falses d’origen croata. En un inici, van seguir lligats al món del proxenetisme i de l’oci nocturn on van ser identificats i denunciats diverses vegades pels Mossos d’Esquadra. Entre l’any 2004 i 2008 van ser detinguts respectivament per fets relacionats amb un delicte contra la llibertat sexual i delictes contra la seguretat del trànsit. En aquell moment la documentació i la identitat que presentaven no tenia cap assenyalament internacional al seu nom.

Posteriorment, els dos investigats van abandonar aquesta activitat, i van continuar amb les seves vides per separat. L’any 2010 van denunciar-se mútuament per amenaces davant del Mossos d’Esquadra arran d’un conflicte derivat d’un suposat deute que tenien l’un amb l’altre. Tot i això, en la mateixa denúncia van utilitzar els noms falsos i la mateixa documentació que venien utilitzant des que van venir de França. Un dels investigats, després d’anys de residència a Catalunya va aconseguir un permís de conducció legal a Espanya.

Una identificació policial, proporciona una línia investigació

L’any 2011, els fets van ser jutjats a França en absència dels acusats i aquests van ser condemnats com a autors de l’assassinat i es van emetre dues ordres de detenció europees.

Els agents de la Unitat Central d’Homicidis van obtenir la identitat real dels dos investigats en el marc d’una altra investigació on hi havia altres persones investigades. La DIC, en la col·laboració habitual que manté amb policies d’altres països, va dur a terme intercanvis d’informació amb autoritats romaneses, belgues, franceses i croates, ja que s’identificaven amb la documentació croata i no els constava cap alerta o ordre de detenció activa.

Les autoritats romaneses van informar els Mossos d’Esquadra que a un d’ells li constava un homicidi imprudent l’any 1995. Per altra banda, les autoritats belgues van informar que la mateixa persona tenia antecedents per robatoris agreujats l’any 2001. Finalment, les autoritats franceses van informar del requeriment vigent per homicidi i segrest del 2003 a Nancy, pels quals ara han estat detingut.

Els investigadors finalment van aconseguir relacionar els dos investigats amb l’assassinat a França i van comprovar que l’ordre internacional de detenció continuava vigent. En el marc de la investigació, la Unitat Central d’Homicidis va comprovar que els investigats prenien moltes mesures de seguretat. Un d’ells sortia de casa amb la cara tapada, feia contravigilàncies per evitar seguiments i gravava l’entorn.

Els dies 1 i 2 d’agost, els investigadors amb el suport del Grup Especial d’Intervenció, van establir un dispositiu de localització i detenció, que es va dur a terme a Segur de Calafell i al Prat de Llobregat, on tots dos van ser detinguts.

També van recuperar al pàrquing d’un delsdetinguts el mateix vehicle amb el que van traslladar el cadàver l’any 2003. El vehicle estava aparcat, tapat amb una lona i envoltat de diversos paranys col·locats estratègicament per detectar qualsevol intent de manipulació.

Un cop van passar a disposició judicial, l’Audiència Nacional va decretar l’ingrés a presó i el posterior trasllat a un centre penitenciari a França.

Investigacions dutes a terme per la Unitat Central d’Homicidis

La Unitat Central d’Homicidis de la DIC és l’encarregada de continuar aquelles investigacions on cal aplicar altres línies ometodologies de treball per intentar resoldre’ls, també mitjançant les noves tècniques forenses de la mà de la Divisió de Policia Científica,o de revisar totes les proves testificals per tal d’obtenir indicis o evidències que permetin identificar els autors de morts violentes.

La utilització dels nous reactius com el POSME o el WET-UCIO, ambdós patentats per la pròpia Divisió de Policia Científica, ha permès tornar a analitzar proves obtingudes de les diligències d’investigació es van dur a terme en el seu moment per tal d’obtenir altres indicis.

L’any 2016 els investigadors van resoldre el crim més antic que es remunta a l’any 2000 i que va tenir lloc a Montgat. L’autor va resultar ser un home que va quedar amb la víctima a través d’una pàgina de contactes i una vegada al seu domicili, el va matar a ganivetades. Dos anys després del fet, l’autor va marxar a Colòmbia, on va ser detingut en el marc d’una ordre de detenció internacional emesa pels Mossos d’Esquadra. L’autor va ser condemnat a 16 anys de presó.

L’any 2019, van resoldre l’homicidi d’un professor d’Institut a Barcelona l’any 2007, quan un grup de persones va entrar al domicili de la víctima per sostreure una herència econòmica que la víctima havia rebut feia pocs dies. Finalment, la investigació va concloure que les persones que van accedir al domicili estaven relacionades amb un grup criminal ubicat a Tarragona dedicat a robatoris amb força. Els dos autors van ser condemnats a 40 anys de presó.

Finalment, l’any 2021 els investigadors de la DIC van identificar l’autor d’un atropellament mortal a Castelldefels l’any 2004. Gràcies a nous testimoniatges, i a una reconstrucció de la vida de la víctima i el seu entorn laboral, van obtenir la confessió d’un homes que va participar en l’ocultació del vehicle amb el que es va cometre el crim.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×