El ple aprova la constitució de la comunitat ciutadana d’energia
Publicado el 18 de enero de 2023

Gairebé una desena de PiMES, així com una vintena persones a títol individual, han aportat un mínim de 500 € en participacions per tal de tenir veu i vot a la comunitat energètica. En total, s’han recollit els 120.000 euros necessaris

L’Ajuntament del Prat ha aprovat per unanimitat la constitució de la societat limitada d’economia mixta sense ànim de lucre per la creació de la comunitat ciutadana d’energia Energia del Prat. Es tracta de l’ens que permetrà que les llars, comerços i empreses del Prat pugin generar, autoconsumir i emmagatzemar energia neta, local i econòmica. Aquesta vol ser la comunitat local d’energia més gran de l’Estat. Així ho ha aprovat el ple municipal que s’ha celebrat aquest dimecres.

El model d’Energia del Prat és d’una societat limitada d’economia mixta que permet que l’Ajuntament tingui una participació d’un 40%, una associació d’usuaris i usuàries que en faran ús dels serveis serveis amb un 20% de l’accionariat i un 40% restant per capital privat. D’aquesta manera, es garanteix el lideratge de la público-comunitari, tant des de l’associació com des de l’Ajuntament, i un marc, el de l’associació d’usuaris i usuàries, on tots els veïns i veïnes del Prat podran participar i codfecidir.  

La ciutadania i les PIMES, al capdavant de la comunitat

Després del període oficial de concurrència, s’han registrat gairebé una tretena de peticions de compra de participacions que s’han concretat en una vintena de persones a títol individual i una desena de PIMES i persones autònomes de la ciutat, així com entitats. Hi destaca la participació de Fundesplai o la Cooperativa Obrera de Viviendas, així com l’escola Nostra Senyora del Mar i empreses implantades a la ciutat des de fa anys com ara Pecomor, Industry Iberica, Lluch Essence o Fulco, o del sector energètic, com SolarPrat i OlivoEnergy. Era necessari reunir 120.000 euros, i aquest objectiu s’ha pogut acomplir amb escreix.

Per l’oferta de concurrència d’associacions ciutadanes s’ha presentat una única proposta per formar d’aquesta modalitat. Es tracta de l’entitat El Prat Energia Associació Ciutadana, sorgida a partir del grup motor format per famílies i equip docent i directiu de l’escola Charles Darwin. En aquest centre escolar, durant els darrers mesos, s’ha dut a terme una prova pilot d’autoconsum compartit d’energia a partir de les plaques solars instal·lades en aquest equipament municipal.

L’Ajuntament del Prat, per la seva banda, ha aportat 180.000 euros: 120.000 €, que passaran a formar part de les participacions de titularitat municipal, i 60.000€, cedit directament a l’associació d’usuaris.

D’aquesta forma, el ple del Prat ha donat un darrer pas per poder constituir l’Energia del Prat properament.

L’objectiu és que un cop Energia del Prat estigui constituïda pugui presentar una proposta a la ciutadania i a les empreses pratenques per protagonitzar una transició energètica a la ciutat. Entre els productes que oferirà està l’oferta d’energia de proximitat i autoconsum, així com la instal·lació fotovoltaica en les cobertes disponibles, així com la promoció de calderes de gas per equips d’aerotermia, amb l’objectiu d’electrificar al màxim les llars i les empreses del Prat.

Aquests objectius es concretaran amb una proposta de deplegament de renovables a la línia d’ajudes convocada per IDAE “CE Implementa”, podent accedir a ajudes per la instal·lació d’energia d’origen renovable, desplegament de programes de gestió de la demanda i estratègies d’estalvi i eficiència. (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×