En marxa la quinzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat
Publicado el 7 de marzo de 2024

L’esdeveniment marca l’inici de les Festes de la Carxofa Prat, un seguit d’activitats culturals i gastronòmiques que se celebren al voltant del producte més icònic de la ciutat i de la seva tradició agrícola.

La quinzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat se celebrarà des d’avui i fins el 7 d’abril, sota l’apadrinament de la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda. El Prat de Llobregat, que arrenca així les seves Festes de la Carxofa, es manté com a capital de l’esdeveniment, amb una participació rècord de 13 restaurants entre els 32 que s’han adherit a la present edició. Per primer cop, l’entramat d’establiments que oferiran menús protagonitzats pels productes més icònics del Baix Llobregat s’estén fins al Vallès Occidental.

L’Ajuntament del Prat, en col·laboració amb l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), torna a impulsar aquesta activitat, degana de les accions gastronòmiques que es desenvolupen a la comarca, que permet degustar durant un mes menús elaborats amb els productes més emblemàtics del municipi i del Parc Agrari del Baix Llobregat. 13 nous restaurants s’han sumat a la iniciativa, que aquest any es desenvolupa a 12 municipis: Abrera, Barcelona, Cervelló, Esparraguera, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Vilanova i la Geltrú i, per primer cop a la comarca, Cerdanyola del Vallès.

La nova edició de les Jornades Gastronòmiques es presentarà en un acte al Poble Espanyol de Barcelona aquest dissabte, 9 de març, a la tarda. A la xerrada principal, que abordarà la necessitat de defensar el territori mitjançant la gastronomia, hi intervindran l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, el president de l’AGT, Óscar Teruelo, la presidenta de l’Associació de Criadors de Pollastre Raça Prat, Valentina Guisado, i la xef i padrina del Març Gastronòmic, Carme Ruscalleda.

Tota la informació sobre els menús i els restaurants participants es pot consultar al web marcgastronomic.com i a les xarxes socials d’AGT i de Porta del Delta, el Servei d’informació i de promoció turística del Prat del Llobregat. Aquest acció gastronòmica s’emmarca en les polítiques desenvolupades per l’Ajuntament del Prat, amb la complicitat d’altres agents de la ciutat, per posar en valor els productes de proximitat en la restauració local i de l’entorn i fomentar així una alimentació arrelada al territori i una oferta gastronòmica bona, sana i justa que promogui la transformació de les realitats agroalimentàries.

Gràcies a la col·laboració del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat, i amb la finalitat de fomentar i promoure la IGP Pollastre i Capó del Prat com a producte de qualitat agroalimentària, els restauradors i restauradores gaudiran d’un descompte especial en la compra d’aquests en el marc de les accions de promoció de les Jornades Gastronòmiques.

Una padrina compromesa amb els aliments de proximitat i el Pota Blava

De família agricultora comerciant, la padrina d’aquesta edició, Carme Ruscalleda, és una referència de la gastronomia a escala internacional: ha estat l’única dona al món amb 7 estrelles Michelin, tres pel restaurant Sant Pau (Sant Pol de Mar), dues pel Moments (Barcelona) i dues més pel Sant Pau (Tòquio). Voluntariosa, perfeccionista i obsessionada pel producte i el sabor, ha arribat al cim de la cuina de forma autodidacta i empesa per la curiositat personal. La seva cuina està fonamentada en la tradició gastronòmica catalana i es manifesta preocupada perquè les seves propostes siguin saludables. És per això que se centra en els productes de temporada de la seva terra.

En la història recent del Pota Blava, la companyia i l’estima de Carme Ruscalleda ha estat propera. Fa un quart de segle, el 1999, va participar amb una recepta de Pota Blava en el llibre commemoratiu de les primers 25 fires avícoles de la raça Prat. El 2015, en una de les primeres edicions de les jornades gastronòmiques, va ser padrina de l’activitat, i, dos anys més tard, va apadrinar el Confit de Pota Blava presentat al concurs del Plat Favorit dels Catalans, recepta que finalment va ser guanyadora. El 2023, la Universitat de Barcelona la va nomenar doctora honoris causa per la seva trajectòria, l’esperit innovador de la seva gastronomia i la lluita per preservar la cuina catalana.

Tornen les Festes de la Carxofa Prat

Amb les Jornades Gastronòmiques, es dona el tret de sortida a les Festes de la Carxofa, que enguany es tornaran a convertir en un punt de trobada a l’espai públic al voltant de l’oferta agrícola i gastronòmica de proximitat, especialment de la més icònica de les hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat. Per celebrar que tornarem a gaudir als carrers d’aquest extraordinari producte, símbol de la tradició pagesa del Prat, s’organitzaran una gran varietat d’activitats de caràcter gastronòmic i festiu per a tots els públics. A més de les Jornades Gastronòmiques, tornaran, entre d’altres: la Carxofada del Prat, el tradicional dinar popular, que tindrà lloc al parc del Fondo d’en Peixo del Prat de Llobregat el 7 d’abril; l’Escarxofa&Jazz, un festival de petit format que combina gastronomia i música en viu, que serà el 14 d’abril a la Capsa; i el FiraTapa Carxofa Prat, que permetrà gaudir de tapes creatives amb Carxofa Prat elaborades per la restauració local el 19, 20 i 21 d’abril a la plaça de Blanes.(Nota de Premsa).

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×