La crónica del ple
Publicado el 1 de octubre de 2023

La solidaritat amb les persones afectades per les catàstrofes naturals al Magreb i la defensa dels Drets Humans, protagonistes del primer Ple municipal del curs.

Les declaracions de solidaritat amb les víctimes del terratrèmol del Marroc i de les inundacions a Líbia, així com la de suport al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans, han posat accent internacionalista al plenari ordinari que ha celebrat Dijous l’Ajuntament del Prat. Com és habitual, la sessió ha tingut lloc a la sala de Plens de la Casa de la Vila.

El Ple municipal ha aprovat avui, amb el suport de totes les forces polítiques que el conformen excepte Vox, una declaració de suport a la població del Marroc afectada pel terratrèmol que va sacsejar una part del país el passat 8 de setembre. L’alcalde Lluís Mijoler es va comprometre a sotmetre aquesta qüestió a debat plenari en una trobada amb representants de la comunitat marroquina local pocs dies després de la catàstrofe.

Més enllà de traslladar el condol i l’afecte a les famílies de les persones afectades i al conjunt de la població del país veí, el compromís del municipi amb la solidaritat internacional s’ha posat de manifestat amb una aportació de 5.000 euros per contribuir al procés de reconstrucció i al suport a les persones damnificades. Aquesta es vehicula mitjançant la campanya que està portant a terme el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, al qual es recomana que faci les aportacions qui hi vulgui col·laborar a títol personal. Així mateix, l’Ajuntament ha posat el servei de suport psicològic Espai Situa’t a disposició de la ciutadania afectada i ha adreçat al servei municipal Cases d’en Puig a les persones que prevegin acollir temporalment familiars del Marroc perjudicats pel terratrèmol.

A la sessió ordinària d’avui, i amb els mateixos vots favorables, s’ha aprovat també una declaració institucional de solidaritat amb el poble libi i les persones afectades per les inundacions de Derna, a causa del pas del cicló Daniel i que ha provocat milers de morts i desaparicions. S’ha volgut subratllar, en aquest cas, que la situació política extremadament complexa dificulta les actuacions de les entitats de cooperació internacional.

El Prat, Ciutat Defensora un any més

Com en anys anteriors, el Ple ha donat suport avui a l’adhesió del municipi al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. En la declaració, s’ha fet menció específica al respecte al dret a la pau, a un medi ambient sa o al dret de les dones a viure dignament i lliures de violència, entre d’altres. Així mateix, s’ha instat els governs de la Generalitat i l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional.  

Enguany, el projecte, que organitzen el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional de la Pau, amb la participació d’ajuntaments, celebra la desena edició. El seu objectiu és donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels drets humans i ajudar a conscienciar la ciutadania dels municipis participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Al Prat, en aquest sentit, se celebraran diverses activitats entre el 6 i l’11 d’octubre dirigides a l’alumnat de les escoles i instituts: xerrades amb Diana Damian sobre Gènere, interculturalitat i migracions; amb Adenike Oladosu, ecofeminista i activista climàtica; i amb Fatimah Hossaini, defensora dels Drets de les persones migrants i refugiades i de les dones. Com a novetat, en aquesta edició del cicle, hi haurà una activitat dirigida al públic general que se celebrarà en el marc del Festival Esperanzah: una exhibició freestyle i taula rodona sobre la música com a mirall de la societat que cohabitem.

A l’apartat de mocions no ha estat aprovada la de Junts Pel Prat per crear una comissió de Festa Major, ha votat en contra l’equip de govern.

Tampoc es van aprovar dos mocions de PP i Vox sobre seguretat ciudadana.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×