La Fundació Espigoladors presenta el projecte Urban(eat)a per promoure l’aprofitament alimentari dels fruits de l’arbrat urbà dels municipis del territori
Publicado el 15 de abril de 2024

Una iniciativa que posa en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs, promovent una economia verda i circular.

Sota el lema “Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les”, la Fundació Espigoladors impulsa el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà.

Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables.

La voluntat d’Espigoladors és posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemàtiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer.

D’aquesta manera, es promou una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que es mobilitza a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunitària, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.

Urban(eat)a permet als municipis promoure aquest aprofitament de diverses maneres:

  • A partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social, segons les necessitats de cada municipi.
  • Buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® de la Fundació o bé a través d’obradors externs. Sempre, realitzant les analítiques pertinents en laboratoris a tots els productes abans i després de ser transformats.
  • Sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament. Per a escoles, entitats o oberts a la ciutadania.
  • Per últim, s’ofereix un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessàries per impulsar noves propostes (I+D) per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.

Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi.

S’han espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, gràcies a la participació de 312 voluntaris i voluntàries.

Per ara, ja s’han sumat a la iniciativa l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Mataró, l’Ajuntament de Torredembarra, l’Ajuntament de Canet de Mar, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l’Ajuntament de Viladecans, l’Ajuntament de Lleida, l’Ajuntament del Prat del Llobregat, l’Ajuntament de Reus i l’Ajuntament de Calonge.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×