L’Aeroport i Protecció Civil realitzen un simulacre general d’accident aeronàutic
Publicado el 21 de noviembre de 2022

L’exercici ha simulat, per primera vegada, la caiguda d’una aeronau a la zona pantanosa del Delta del Llobregat minuts abans d’aterrar.

L’Aeroport del Prat, coordinat amb Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, ha realitzat aquest matí un simulacre general d’emergència aeronáutica. L’objectiu de l’exercici, a banda de posar a prova la resposta coordinada de tots els organismes i cossos implicats en un accident d’aquestes característiques, ha estat practicar la intervenció a la zona pantanosa del Delta del Llobregat, així com provar el material pel rescat en zones humides i l’actuació i coordinació dels diferents mitjans aquàtics.

El simulacre també ha servit per valorar la implantació de les accions de millora que es van detectar en simulacres anteriors per part de la Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i Aena i per provar, per primera vegada, la recepció d’imatges del dron dels Mossos d’Esquadra en temps real i simultàniament a les diferents sales. A més, ha estat la primera vegada que se simula l’accident als aiguamolls, gràcies a la col·laboració del Consorci del Delta del Llobregat.

Al simulacre hi han intervingut, a més d’Aena, l’Aeroport i Protecció Civil, la Subdelegació del Govern a Barcelona, l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, SEM, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (Departament de Justícia), Agents Rurals, Guardia Civil, Cos Nacional de Policia i altres organismes. 

Escenari del simulacre

L’accident s’ha produït durant l’aproximació a l’aeroport d’un vol amb destinació Barcelona. L’aeronau, en l’aproximació final a la pista 24R, ha informat de l’explosió als dos motors, la qual cosa ha provocat la seva caiguda al Delta del Llobregat (concretament, a l’àrea de Can Tet, a l’estany de Cal Bitxot). L’accident simulat ha deixat un balanç de 2 víctimes mortals i 12 persones ferides de diversa consideració, entre les quals membres de la tripulació.

Una vegada els cossos d’emergència han rebut l’avís de l’accident, s’han desplaçat al lloc dels fets. Els bombers de l’Aeroport, que formen part del primer grup d’intervenció, han arribat al punt de l’exercici alertats per la Torre de Control. Posteriorment, Aena ha establert el lloc de comandament avançat, a l’espera que es fessin càrrec de la direcció de l’emergència els responsables de l’AEROCAT. En total, 40 persones del gestor aeroportuari han participat al simulacre.

Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb 10 dotacions, entre les quals vehicles d’aigua, l’autoescala, el furgó de salvament de persones, la unitat mitjana de comandament, la unitat aquàtica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i vehicles lleugers de coordinació i comandament. Els Bombers de Barcelona també han participat al simulacre amb una dotació del grup de salvament aquàtic i un vehicle de comandament.

Els agents de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària (ASA) s’han encarregat d’acompanyar i donar suport als operatius de la zona i, conjuntament amb els agents de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, han controlat l’accés de la resta d’equips d’emergències al lloc de l’incident i al Centre de Comandament Avançat. Des d’allà s’han coordinat amb la resta de serveis d’emergències per poder activar els recursos necessaris en l’actuació i, una vegada comprovada l’existència de víctimes mortals, s’han fet càrrec de la direcció.

Activació de l’AEROCAT

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat el pla d’emergències AEROCAT, a més a més de realitzar els avisos corresponents i convocar el Comitè Tècnic del pla a la sala de Crisis de l’Aeroportuària.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×