- Els resultats analitzats, que es presentaran al Wonca Europe Conference els dies 8, 9 i 10 de juny, corresponen a pacients de les poblacions de l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat.

El programa d’insuficiència cardíaca de l’Atenció Primària Metropolitana Sud en coordinació amb l’Hospital Universitari de Bellvitge ha mostrat resultats diferents en funció del sexe i l’edat dels pacients. Després d’analitzar l’impacte del pla als municipis de l’Hospitalet de Llobregat i al Prat de Llobregat, s’evidencia que tant el risc de recaiguda com el risc de morir per insuficiència cardíaca ha baixat de manera generalitzada, però és significatiu que en les dones el risc de mortalitat s’ha reduït quasi el triple que en els homes. Concretament, en elles ha disminuït un 26 % i en ells un 9,3 %.
Les diferències observades en funció del sexe també queden paleses en els reingressos hospitalaris, tot i que en aquest cas són els homes els que han experimentat millores més importants. En detall, s’ha vist que el risc de recaigudes per insuficiència cardíaca s’ha reduït un 20,7 % en els homes i en les dones ha estat un 12,6%.
El programa també disminueix els riscos de la gent de més de 84 anys
L’edat és un altre factor de pes en l’evolució de la malaltia i cal tenir en compte que les persones per sobre dels 75 anys presenten més mortalitat i més reingressos que la resta de franges d’edat. Tot i això, els resultats analitzats tant a l’Hospitalet com al Prat revelen que el programa d’insuficiència cardíaca ha millorat els percentatges del risc de morir i de recaiguda sigui quina sigui l’edat, fins i tot, de la gent de més de 84 anys.
Amb els resultats a la mà, una de les conclusions és que s’han de prioritzar programes que tinguin en compte totes les característiques dels pacients, fent les intervencions específiques que calgui en funció d’aquestes necessitats, en lloc d’establir tractaments universals.
Participació al congrés europeu Wonca Europe Conference al juny
Els resultats obtinguts fins ara s’exposaran al congrés més important d’Atenció Primària que es fa a Europa, el Wonca Europe Conference, que celebrarà la seva 28a edició a Brussel·les el 8, 9 i 10 de juny. Les presentacions les farà la metgessa de família de l’EAP Sant Josep i referent de malaltia cardiovascular, Blanca Torres: “Vam fer un estudi previ per caracteritzar millor els pacients amb insuficiència cardíaca i veure com influeix cada factor en la malaltia. Posteriorment, amb l’aplicació del programa, hem observat quins resultats s’han obtingut tenint en compte les característiques de cada pacient”, explica.
La metgessa de família i també investigadora, Laia Alcober, destaca que el projecte busca fer una anàlisi dels resultats per millorar l’organització en un futur: “Si demà volem aplicar el mateix programa a un altre territori de Catalunya, haurem de tenir en compte que el tractament de les dones haurà de ser d’unes característiques i el dels homes d’unes altres”, ha detallat.
En què consisteix el programa d’insuficiència cardíaca?: Coordinació entre l’hospital i l’Atenció Primària
El Programa Territorial d’Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS va començar al 2017 i l’integren els professionals de la Unitat Multidisciplinària d’Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb especialistes de Cardiologia, Medicina Interna i Urgències, així com professionals especialistes de l’Atenció Primària de l’Hospitalet Sud, l’Hospitalet Centre i el Prat de Llobregat, tant dels centres d’atenció primària com de la Unitat Funcional d’Atenció a la Cronicitat i Complexitat. Tots ells treballen coordinadament en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb insuficiència cardíaca d’aquesta àrea territorial.
Es basa en garantir la continuïtat assistencial entre l’hospital i l’atenció primària per abordar aquests casos posant especial èmfasi en el seguiment durant els primers dies posteriors a l’alta, que és quan el risc de recaiguda és més elevat. A més de l’activitat assistencial convencional, el programa inclou intervencions com ara la coordinació a l’alta, la prestació de pràctica avançada a domicili, el seguiment integral per detectar precoçment el pacient fràgil, o actuacions d’educació i corresponsabilització del pacient, entre d’altres. Aquestes accions són liderades per les professionals d’infermeria del programa.
0 comentarios