Nous pisos per persones amb discapacitat intel·lectual. 
Publicado el 4 de noviembre de 2022

Es busca fomentar la vida autònoma de les persones.


Al Prat, s’han posat en marxa aquest mes d’octubre dos nous pisos per  a l’aprenentatge de la vida autònoma de les persones amb discapacitat intel·lectual, en el marc d’un programa de suport a l’emancipació de la cooperativa COOUFAR amb el suport de l’Associació Educació Xera, de l’Ajuntament del Prat i de l’empresa municipal Prat Espais.  

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha visitat aquest dijous, 3 de novembre, a la tarda aquests pisos, procedents de la borsa de lloguer assequible de Prat Espais, i que estan situats a l’entorn de la Plaça de Catalunya de la ciutat. L’ha acompanyat la tinenta d’alcadia de l’Àrea d’Acció Social i Comunitària, Anna Martín, entre d’altres representants municipals.

Pisos d’estada temporal i rotatòria per preparar la posterior emancipació

COOUFAR, principal impulsora del programa, és la Cooperativa d’Usuaris, Familiars i Amics de Rubricatus, la fundació que treballa per promoure la inserció sociolaboral i la màxima qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual al Prat. Amb aquest programa, vol facilitar que persones amb discapacitat intel·lectual lleu puguin adquirir competències que fomentin la seva autonomia personal i independència per afrontar situacions pròpies de la vida quotidiana. Estan concebuts per a l’estada temporal de les persones amb DI, d’un màxim de 2 anys, perquè, un cop adquirides les habilitats necessàries, puguin emancipar-se per compte propi o viure soles a l’habitatge familiar quan ja no puguin comptar amb el suport dels seus pares, mares o tutors legals. Així, es generarà una rotació de les persones que viuen als habitatges.

En aquests moments, viuen als dos pisos per a l’aprenentatge de la vida autònoma 6 persones amb discapacitat intel·lectual (DI) (3 a cada pis) amb grau d’autonomia elevat, totes elles sòcies de COOUFAR. Les famílies de les persones que participen al programa assumeixen el cost del lloguer d’aquests habitatges, si bé tots els socis i sòcies de la cooperativa COOUFAR col·laboren a sufragar els costos de l’entitat i la seva gestió. El preu de lloguer d’aquests pisos, procedents de la Borsa de lloguer assequible de Prat Espais, és de 600 euros, import que assumeixen entre el conjunt de persones que viuen en cadascun d’ells (uns 200 euros per persona). Prat Espais ofereix ajuts per rehabilitar els habitatges de la Borsa perquè estiguin en condicions adequades per a l’arrendament.  Així, vol incentivar que els propietaris els destinin al lloguer assequible, en aquest cas per a persones amb DI. A més, facilita la gestió de tots els tràmits per al contracte d’arrendament.

Els objectius generals del programa són promoure l’autonomia de les persones amb DI en les diferents tasques que implica la vida quotidiana en un habitatge o la cura de la seva imatge i reconeixement personal, tenint en compte la perspectiva de gènere. També es vol fomentar que les persones amb DI s’impliquin en activitats de caire comunitari a l’espai públic o en diferents centres esportius o culturals de la ciutat; o que adquireixen coneixements i habilitats en l’ús d’eines informàtiques i tecnològiques que puguin facilitar-los tasques quotidianes (APP per agendar tasques diàries, GPS integrats a polseres o accessoris, etc.). També s’han establert d’altres d’específics en diferents àrees de treball: intel·lectual, emocional, relacional i instrumental. L’equip d’atenció socioeducativa dels pisos, format per 5 professionals, desenvolupa una agenda d’activitats setmanals per assolir aquests objectius. Algunes d’elles són buscar receptes de cuina, anar a comprar i preveure’n els costos, preparar menjars, parar taula, netejar plats, estendre, doblar roba o netejar, entre d’altres.

Els antecedents del programa i el suport municipal previ

Prèviament a la posada en marxa d’aquest programa, COOUFAR ja comptava amb un pis per a persones amb DI sòcies de la cooperativa, procedent d’un llegat, que segueix en funcionament i on hi viuen dues persones, que s’afegeixen a les 6 que resideixen als nous habitatges que s’acaben de posar en marxa.

El programa de suport a l’emancipació de COOUFAR es va posar en marxa el novembre de 2021, però, en la seva fase inicial, encara no comptava amb pisos dotats de tot el que requereix la vida a la llar més enllà de les habitacions (cuina, bugaderia, banys..). Però, sí es van poder començar a treballar les habilitats per a la vida autònoma en habitacions situades a Fundesplai. Durant aquesta fase inicial, l’àrea d’Acció Social i Comunitària de l’Ajuntament ja va donar suport a COOUFAR. D’una banda, va facilitar que treballadores familiars del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) del Prat poguessin dedicar més de 800 hores a donar suport a les persones amb DI participants del programa entre gener i juny de 2022. També va assessorar a COOUFAR en matèria pressupostària i l’ha ajudada a  sol·licitar subvencions d’altres administracions com la Diputació de Barcelona, que ha atorgat a aquest programa 8.492 € en el marc de la convocatòria de finançament per a projectes d’innovació social en les cures.

En aquests moments, l’Ajuntament del Prat està treballant en la redacció d’un conveni amb COOUFAR per tal de poder formalitzar el seu suport a la cooperativa el 2023 i preveure una partida econòmica amb aquesta finalitat.(Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×