Presentats al Prat els objectius del «Compromís Metropolità»
Publicado el 1 de octubre de 2022
El Compromís Metropolità 2030 s’ha compromès a reduir a menys del 25% la població de rendes baixes als barris més vulnerables, en l’acte celebrat al Prat


El Prat de Llobregat va acollir dijous, 29 de setembre, la presentació d’un dels eixos d’actuació del pla estratègic Compromís Metropolità 2030, concretament la seva missió de fomentar la Cohesió Territorial.  

El Compromís Metropolità 2030 és el pla estratègic per fer front als reptes urbans del segle XXI a la RMB (Regió Metropolitana de Barcelona), on hi viuen  5 milions de persones. En matèria de cohesió territorial, el pla estratègic s’ha fixat l’objectiu de reduir per sota del 25% la proporció de població amb rendes baixes dels barris més vulnerables de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB), que comprèn municipis on hi viuen 5 milions de persones.

Cal tenir en compte que reduir les desigualtats socials i econòmiques de la població és el focus principal d’actuació del Compromís Metropolità 2030 i un objectiu transversal a totes les seves missions, més enllà de la dedicada específicament a la cohesió territorial. Els barris amb majors dèficits urbanístics i menor atractiu per viure-hi acaben acollint la població de rendes més baixes, cosa que genera segregació residencial.

“Amb dades de l’Índex de Vulnerabilitat Urbana de l’IERMB de 2017, els barris identificats com a més vulnerables tenien un percentatge de població amb rendes baixes del 30%, mentre que la mitjana al conjunt de l’àrea metropolitana era del 12,5%”, ha explicat el coordinador general del Pla  Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), Oriol Estela Barnet. Es tracta de barris amb alta densitat demogràfica; habitatges i espais públics d’escassa qualitat; dèficits d’equipaments i de serveis o menys opcions de mobilitat. “Cal actuar, doncs, per millorar les condicions urbanístiques i d’integració social dels barris més vulnerables i les condicions de vida de la seva població”, ha afegit.

L’acte ha tingut com a amfitrió l’alcalde Lluís Mijoler, qui ha parlat del paper “clau dels ajuntaments en la lluita contra vulnerabilitat urbana”. “El que cal és tenir un model de ciutat compartit amb la ciutadania i amb totes les entitats que treballen al municipi”, ha assegurat. Alhora, ha volgut deixar clar: “no hi podrem arribar si només ens basem en un model merament assistencial, la cultura i l’educació hi tenen un paper fonamental”. Jordi Sánchez, vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha explicat com la configuració dels barris i ciutats és un factor clau per a la cohesió territorial: “Volem construir una ciutat compacta, densa, amb mixtura d’usos on la gent pugui viure i treballar amb qualitat. També amb noves centralitats i, per això, cal un canvi cap a la mobilitat sostenible i per tal que puguem tenir la ciutat dels 15 minuts”.

L’acte del Prat forma part d’una gira del Compromís Metropolità 2030 per 8 municipis de la RMB

La jornada dedicada a la cohesió territorial, celebrada al Prat, forma part de la gira del Compromís Metropolità 2030 per vuit municipis de la RMB, per tal d’exposar les diferents missions vinculades a aquest pla estratègic. La sessió d’avui l’ha organitzada l’Ajuntament del Prat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i la Diputació de Barcelona. El Compromís Metropolità 2030 també està impulsat pel PEMB, associació promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB per identificar necessitats de la RMB i plantejar propostes per fer-hi front.

L’acte d’avui ha tingut lloc a la seu d’Aigües del Prat, al barri de Sant Cosme. El fotoperiodista David Airob, bon coneixedor del barri de Sant Cosme, ha aportat la seva mirada de reporter gràfic que actualment està plasmant les relacions comunitàries i sinèrgies veïnals que es creen a la ciutat i al barri. La seva feina ha estat distingida per diferents premis, com l’Agustí Centelles de fotoperiodisme o un World Press Photo pel seu treball audiovisual Calcio Storico. Veí del Prat, actualment està immers en el projecte Hores de Prat, un reportatge fotogràfic de la vida quotidiana a la ciutat i els seus barris durant tot un any, i que també ha documentat l’impacte de la pandèmia de la covid en la vida diària de la ciutat.

 

Com aconseguir reduir les desigualtats i la segregació urbana i millorar la cohesió territorial?

Durant l’acte, que ha estat conduït per la periodista del Prat Comunicació, l’empresa pública de mitjans locals de la ciutat, Rocío Santeufemia, també s’han presentat una sèrie de projectes i programes que ja existeixen avui en dia i que estan alineats amb els objectius de la missió.

El tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Economia, Governança i Qualitat Democràtica de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i regidor del barri de Sant Cosme, David Vicioso, ha parlat del Pla estratègic de Sant Cosme 2020-2030. Segons ha explicat Vicioso, el pla té per objectius millorar els indicadors de benestar social, d’equitat i de cohesió del barri, reduir la segregació urbana i reforçar la cohesió dins del barri i amb el conjunt de la ciutat, i garantir la mirada de les desigualtats i la singularitat de Sant Cosme en els plantejaments estratègics de futur de la ciutat, entre d’altres. “Com s’ha remodelat el barri de Sant Cosme? A través de la remodelació dels habitatges, es van obrir diferents serveis i programes per millorar la vida de la ciutadania”, ha explicat. Tot plegat, gràcies “al treball conjunt entre administració i les entitats del municipi amb l’acompanyament i els recursos d’administracions supramunicipals”, ha afegit.

Anna Hernández, cap de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, s’ha encarregat d’aportar algunes dades des de l’Observatori de Gènere Metropolità, mentre que Txell Montserrat, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha presentat el projecte Xcelence-Escoles que inspiren, un programa d’enfortiment i millora dels sistemes d’orientació als centres educatius. Per la seva banda, Sònia Gainza, directora d’Apropa Cultura, ha explicat el projecte Mai solesuna campanya que pretén acostar les ofertes culturals i totes les disciplines artístiques a qualsevol col·lectiu de la societat, enguany a la gent gran. Finalment, Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha presentat el programa Barris i comunitats, motors de transformació social que pretén incidir en aspectes socials i posa l’accent en les situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa, per tal de recuperar la visió integral de la Llei de barris.

Per acabar l’acte, s’ha dut a terme una visita per alguns dels equipaments clau de ciutat de Sant Cosme com l’edifici Delta, on ara hi ha ubicat l’Equip d’Actuació Integral del barri de Sant Cosme, de la mà d’Arnau Funes, cap del servei de l’OMISC (Oficina Municipal d’Informació de Sant Cosme).

Antecedents: Barcelona Demà

Durant el mes de juny del 2020, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) va obrir un procés de reflexió compartida per tal d’elaborar l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030: el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, definit com el procés col·lectiu de debat i proposta (Barcelona Demà) obert a les organitzacions de tot el territori metropolità i a les contribucions de persones expertes d’àmbits diversos, focalitzat en els reptes de la regió metropolitana de Barcelona i que, en el període 2020-2022, ha conduit a la definició del Compromís Metropolità 2030.

Durant el mes de setembre de 2022, el PEMB està duent a terme una campanya de presentació del Compromís Metropolità 2030 i les missions que s’hi recullen per tal de donar-lo a conèixer i situar-lo al centre del debat del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona.

Així, del 13 al 30 de setembre el PEMB ha organitzat una gira per 8 municipis de la regió metropolitana de Barcelona per presentar una a una les missions vinculades al Compromís Metropolità 2030. El d’avui al Prat era el setè acte d’aquesta gira, la darrera sessió de la qual tindrà lloc a Rubí demà, divendres 30 de setembre, i es dedicarà a la missió de Vitalitat cultural del Compromís metropolità.(Nota de Premsa)

 

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×