Inaugurat un espai de dol Perinatal
Publicado el 28 de octubre de 2022

Tal com els va avançar en primícia El Prat al día, estarà al cementiri del sud i s’inaugura la víspera de Tots Sants.

El Prat ja compta amb un espai de dol perinatal, neonatal i per morts gestacionals al Cementiri del Sud. Se suma, doncs, al conjunt de municipis que han decidit facilitar que les famílies que s’enfronten a processos de dol per aquests motius puguin comptar amb un espai específic als cementiris.

La presentació del nou espai de dol perinatal, que ha tingut lloc aquest migdia al Cementiri del Sud, ha anat a càrrec de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i del tinent d’alcaldia d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans, Quim Bartolomé.

El disseny del nou espai de dol perinatal està concebut perquè les famílies puguin comptar amb un entorn adient per recordar la memòria dels nens i nenes que no han arribat a néixer o que han mort durant els seus primers dies de vida. L’espai té forma circular i està orientat cap al sol i, en el seu contorn, hi trobem un arbre de l’espècie Ginkgo biloba, una més antigues del món amb fulles dotades de propietats medicinals. També s’hi instal·larà un prisma transparent al·legòric de la vida truncada. Dins del cercle, s’hi troba un petit jardí de mabre blanc on les mares, pares i familiars que ho desitgin hi poden col·locar un còdol personalitzat en memòria dels seus fills i filles. Al peu del Ginkgo, s’hi col·locarà un rasclet, perquè els familiars que vulguin puguin dedicar una estona a cuidar l’espai.

Per a l’adequació de l’entorn de l’espai de dol perinatal, també s’han fet al Cementiri del Sud d’altres treballs, per reordenar els elements de jardineria, col·locar una borda metàl·lica d’acer i paviment amb sauló compactat,  modificar els sistemes de reg, realitzar tasques de desbrossament  i instal·lar una nova gàrgola metàl·lica a la coberta del tanatori municipal, amb què es volen subsanar els problemes que tenia fins ara per filtracions d’aigua.

La incidència de les morts gestacionals, perinatals i neonatals

Es consideren morts gestacionals les que es produeixen durant l’embaràs (en les primeres setmanes), perinatals les que es produeixen a partir de la setmana 22 d’embaràs i els 7 primers dies de vida i neonatals, fins als 28 dies de vida.

A l’Estat espanyol, es calcula que moren prop de 2.000 nadons a l’any entre les 22 setmanes d’embaràs i el primer mes de vida, segons Umamanita, una de les principals entitats que es dedica a aquest tema arreu de l’Estat. A Catalunya, la taxa de mort perinatal és de 3,59 defuncions per cada 1.000 naixements i la de mort neonatal d’1,49 per mil (INE), si bé la complexitat de recollir dades del tema dificulta tenir dades precises sobre l’abast real del fenomen. (Nota de Premsa)

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×