Més de 300 monitores i monitores es formaran a Fundesplai per educar en benestar emocional infants i joves
Publicado el 9 de septiembre de 2023

A la trobada d’inici de curs que tindrà lloc el dissabte 16 de setembre de 9 a 14 hores a Centre Esplai (Riu Anoia 42-54, 08820, El Prat de Llobregat).

La seu de Fundesplai acollirà el dissabte 16 de setembre entre les 9 i les 14 hores el #Movidic23, la trobada d’inici de curs que reunirà més de 300 monitores i monitors dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai i Fundesplai. A la jornada es presentarà “Estima, la proposta educativa per celebrar la vida” centrada en el benestar emocional dels infants, joves i famílies i que es desenvoluparà durant els cursos 2023-25 i arribarà a més de 160.000 participants entre els infants i joves dels esplais i les escoles. La part inicial (de 9 a 11 hores) inclourà la conferència d’Isa Duque, psicòloga, formadora, creadora del projecte ciberactivista “la Psico Woman” (@lapsicowoman) i autora del llibre “Acercarse a la Generación Z” (nascuts entre 1994 i 2010), que amb el títol «Del autocuidado a los cocuidados» abordarà moltes de les preocupacions i problemàtiques relacionades amb la salut mental dels i les joves (educació sexual, autoestima, ús de xarxes socials…), sempre des d’una perspectiva de gènere i amb l’experiència de més de 15 anys acompanyant joves en programes de bon tracte i educació sexual.

Balanç de la campanya d’estiu

La jornada comptarà amb la intervenció de Ruth Ribas, Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. També a la part inicial, Maria Ferrer i Sheila Beltran, presidenta i secretària de la Federació Catalana de l’Esplai, faran el balanç de la campanya d’estiu de casals, colònies i campaments, així com de la campanya de beques, i presentaran els principals eixos de treball del curs. 

Abordar el benestar emocional des de diferents perspectives

La segona part (de 12 a 14 hores) estarà dedicada a la capacitació dels equips educatius. Monitors i monitores es dividiran en grups i es formaran en un dels 12 tallers proposats. Entre aquests, destaquen els següents: «Esplais emocionalment competents», a càrrec de Laia Mestres, professional de l’educació emocional, que tractarà en les competències socioemocionals clau en el lleure; «Roboètica», a càrrec de Vicenç Casas, enginyer i expert en robòtica, que aprofundirà en com les TIC poden contribuir a l’educació emocional; «Fotovoice», a càrrec de Maite Cortés de l’Associació Ocell de Foc, una tècnica que fa servir la fotografia i l’art com a mitjà d’expressió; «Soc com tu: obrint mirades», a càrrec de Xavi Torres de Fundesplai, sobre el bon tracte envers les persones amb diversitat funcional;  «Tras la luz del alba», a càrrec de l’Associació Lumo,un espectacle educatiu i immersiu per apropar-se a les necessitats i vulnerabilitats de les persones joves; «Camí sensorial, natura i emocions», a càrrec de Maria Roman de Fundesplai, que aprofitarà l’entorn natural de Centre Esplai per aprendre els beneficis de la natura sobre el benestar emocional. 

“Estima”, nova proposta educativa pel benestar emocional

La nova proposta educativa de Fundesplai pels cursos 2023-24 i 2024-25 vol contribuir des de l’educació en prevenció a millorar la situació de la salut mental d’infants i joves. Així, l’Enquesta de Salut Pública de Catalunya de 2021 indica que un 11,4% de nenes i un 7,2% de nens entre els 4 i els 14 anys manifestaven la probabilitat de patir problemes de salut mental.  La proposta educativa de Fundesplai parteix de la base que des de l’acció socioeducativa s’han de crear i promoure entorns on infants, joves i famílies puguin tenir cura del seu benestar emocional i desenvolupar la capacitat de tenir cura dels altres i també cap al planeta. En aquest sentit, els equips educatius del temps del migdia de les escoles, dels esplais, de les colònies, etc. tindran un paper fonamental.

La nova proposta educativa està previst que arribi als més de 160.000 participants entre els infants i joves d’escoles i esplais on Fundesplai està present a través dels seus programes i activitats.

Per això, la iniciativa inclou un munt de recursos per facilitar el seu desplegament: un quadern pedagògic, uns eixos d’animació adaptats per edats, uns reptes col·lectius per dinamitzar accions conjuntes arreu del territori, la proposta de diferents activitats que poder fer als esplais, les escoles o les cases de colònies i un banc de recursos pedagògics. Tots aquests elements estan agrupats a la web https://fundesplai.org/estima en obert i de forma gratuïta.

L’equip d’Innovació i Continguts de Fundesplai amb la col·laboració de desenes de persones de la Comissió Pedagògica de l’entitat  amb el suport de persones expertes, han elaborat la proposta educativa “Estima” al llarg del primer semestre de 2023.

Comentarios

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Otras noticias 

Hola

Instalar App Web
×